wjazd z strefę B, zdjęcie i mandat

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kranek3
    Drive
    • 2010
    • 79

Zamieszczone przez misiek^wro
    x_cite, mam wszystko oprocz :

1) pokretla do regulacji xenonu - mam dostac w ciagu 2 tyg poczta do domu - czesi mojemu pepikowi zalatwili takie "najlepsze" - najlepsze bo maja 2 pokretla

2) budzik dla fernando - jeszcze dzis bede szukal.

To jeszcze napisz ile kasy Ci lecę za przesyłkę
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Tak w skrócie, posiadam we firmie auto dostawcze którym może jezdzić 4 pracowników, kilka dni temu przyszło ze straży miejskiej zdjęcie na którym nie widać kierowcy, zdjęcie robił automat, przewidziany mandat to 200/5pkt, auto jest na mnie zarejestrowane.

I teraz, czy jeżeli nie widac kierowcy na zdjęciu a pracownicy nie są w stanie stwierdzić który w tym dniu prowadził to czy mogę mi przywalić mandat jako włascicielowi auta? Dodam ze kilka razy wjezdzalismy w strefę B z dostawą towaru o róznych porach dnia i ciężko bedzie stwierdzić kto prowadził pojazd (ja wiem kto ale nie powiem :szeroki_usmiech )
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• RALF
      Elegance
      • 2008
      • 974

dostaje ten na kogo auto jest zarejestrowane jeżeli nie potrafi wskazać kierującego , na Sr.pl było wiele razy
      ew. możesz wysłać jakąś wizytówkę z hińskimi znaczkami i powiedzieć że to on prowadził :P

Komentarz

• Kiniu
        RS
        • 2010
        • 1746

piramida w myśl nowej ustawy, która obowiązuje od 1 stycznia 2011r. za niewskazanie kierującego pojazdem właściciel dostaje na wejściu 500 pln. mandatu :!:

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez RALF
          dostaje ten na kogo auto jest zarejestrowane jeżeli nie potrafi wskazać kierującego , na Sr.pl było wiele razy
          ew. możesz wysłać jakąś wizytówkę z hińskimi znaczkami i powiedzieć że to on prowadził :P
          Jak wygląda sprawa w przypadku gdy ktoś ma kilka aut i notorycznie ktoś łamie przepisy a nie widać kierowcy to co, wszystkie mandaty idą na konto własciciela?

[ Dodano: Sro 20 Kwi, 11 23:07 ]
          Zamieszczone przez Kiniu
          piramida w myśl nowej ustawy, która obowiązuje od 1 stycznia 2011r. za niewskazanie kierującego pojazdem właściciel dostaje na wejściu 500 pln. mandatu :!:
          no to lipa :!: będe musiał się z nimi poważnie ponegocjować :szeroki_usmiech a jutro spradzę któremu mojemu gagatkowi najmniej zależy na punktach :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pablo2374
            Drive
            • 2011
            • 76

tak niestety, jeśli nie jesteś w stanie podać kierowcy to mandat i punkty idą na właściciela pojazdu

Komentarz

• PieTrzaK
              L&K
              • 2009
              • 1323
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A prawo może mieć zastosowanie wstecz? Tj ustawa z 1 stycznia 2011 do fotek z 2010?

Na chłopski rozum nie, ale w końcu mieszkamy w Polsce...

Komentarz

• RALF
                Elegance
                • 2008
                • 974

Pietrzak nie jestem pewien , ale mnie zawsze uczyli że prawo nie działa wstecz
                Kiniu jest chyba z firmy , pytaj jego

Komentarz

• no_fear
                  Rider
                  • 2010
                  • 502
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A gdzie stawiają/stoi taki automat ? :shock:
                  Barbakan ? przy św.Anny ?

mieszkam w "C" i często przejeżdżam przez "B"... :|

edit
                  sam sobie odpowiem :wink:

"Na czterech skrzyżowaniach przy wjeździe do strefy B (ul. Dunajewskiego - ul.Karmelicka, ul.Dunajewskiego - ul. Garbarska, ul. Basztowa - ul. Długa i Poczta Główna - ul. Sienna) zostały zamontowane kamery podłączone do specjalnego systemu monitoringu.

System sprawdzi wjeżdżający pojazd na podstawie bazy z numerami rejestracyjnymi aut upoważnionych do wjazdu..."

Widać system słabo działa bo żadnych zdjęć nie otrzymałem (póki co) :lol:
                  www.SPAmobile.pl

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

przepraszam, że się WTRANCAM, ale co to za strefy :?: :!: :shock:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
                      przepraszam, że się WTRANCAM, ale co to za strefy :?: :!: :shock:
                      Krakow ścisłe centrum miasta :diabelski_usmiech
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez no_fear
                        A gdzie stawiają/stoi taki automat ? :shock:
                        Barbakan ? przy św.Anny ?

mieszkam w "C" i często przejeżdżam przez "B"... :|
                        nie wiem jak są stawiane ale przy placu Szczepańskim jadąc od filharmonii na bank jest automat zaraz za urzędem miasta a czy na bocznych uliczkach to nie wiem, generalnie jak masz wykupiony abonament to automat rozpoznaje twoje tablice i nie ma problemu

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

no to lipa :!: będe musiał się z nimi poważnie ponegocjować :szeroki_usmiech a jutro spradzę któremu mojemu gagatkowi najmniej zależy na punktach :szeroki_usmiech
                          Piramida, ale mowa tylko o kasie, a punktów nie przyznają w tej zabawie, gdy winny sie nie przyzna

Komentarz

• Kiniu
                            RS
                            • 2010
                            • 1746

Zamieszczone przez pablo2374
                            jeśli nie jesteś w stanie podać kierowcy to mandat i punkty idą na właściciela pojazdu
                            Kasa bez pkt. :!:

Zamieszczone przez PieTrzaK
                            A prawo może mieć zastosowanie wstecz? Tj ustawa z 1 stycznia 2011 do fotek z 2010?
                            Nie ma zastosowania, nie działa wstecz :!:

Kierowca ma obowiązek wskazania, komu powierzył pojazd i kto jest osobą na zdjęciu z fotoradaru. Zgodnie z art. 78 ust. 4 ustawy – Prawo o ruchu drogowym właściciel lub posiadacz pojazdu, na żądanie uprawnionego organu jest obowiązany wskazać, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec. Naruszenie tego obowiązku jest sankcjonowane przez art. 96 par. 3 kodeksu wykroczeń, który został wprowadzony przez art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw. Przepis ten stanowi, że karze grzywny podlega osoba, która wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzyła pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Do tej zmiany kodeksu wykroczeń doprowadził brak jednolitości poglądów co do tego, w jaki sposób należy sankcjonować niewywiązanie się z obowiązku wskazania osoby, której powierzono pojazd do kierowania lub używania. Zarysowały się dwa przeciwstawne poglądy.

Artykuł 96 par. 3 k.w. kładzie kres sporom, z jakiego przepisu kwalifikować niewskazanie na żądanie organu osoby, której został powierzony pojazd do kierowania.

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez arci9
                              Piramida, ale mowa tylko o kasie, a punktów nie przyznają w tej zabawie, gdy winny sie nie przyzna
                              tylko ze przewidziany mandat to 200zł a za nie wskazanie kierowcy 500 :shock: na zdjęciu nie widać szoferki samochodu a samą rejestrację więc cięzko stwierdzić kto w danej chwili prowadził pojazd, mając firmowe auto jezdzą nim powiedzmy 4 osoby, moze straż miejska ulgowo potraktuje to przewinienie :wink:

Komentarz

O rozwinal sie watek stref a chialem ostatnio sam spytac o to. Mianowice, jezdze bardzo duzo w okolicach rynku, czesto przejezdzam przez strefe C, ale nie pcham sie w B poza wyznaczonymi godzinami, czy mam sie czegos obawiac, bo w C to chyba mozna spokojnie wjezdzac?!

Piramida, jak prawdopodobnie mnie uwiecznil fotoradar w Jaworznie to nawet tablice byly powiekszane bo nie bylo ich widac, szyba przednia byla czarna i wogole nie szlo rozpoznac kto prowadzil. Mimo ze nie bylo wiadomo czy ja prowadzilem, uwczesny szef szybko wskazal na mnie bo mandat grozil jemu i policji nic wiecej nie interesowalo, pozaostawalo mi sie kucic z szefem i isc do sadu lub przyjac mandat nie bedac pewnym czy nalezal sie mnie. Wiec Ty z pozycji szefa masz tez 2 wyjscia wskazac kierowce albo przyjac na klate :wink:
                                A ze straza miejska gorzej sie dogadac niz z Policja.

Komentarz

• sosna1
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 463
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BGU 1.6 MPI 102 KM

Przecież od początku było wiadomo,że teraz 90% zdjęć będzie bez widocznej twarzy i dopiero teraz się zacznie koszenie po 500zł. właścicielowi :evil:
                                  Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• kropeck
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2319
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Golas27
                                    A ze straza miejska gorzej sie dogadac niz z Policja.
                                    A właśnie z doświadczenia Ci powiem, że ze strażą dużo łatwiej się dogadać niż z policją. Sam chciałem skorzystać z okazji i prowokowałem, bo chciałem sprawdzić (nawet kosztem większej kasy) jak to jest faktycznie.
                                    Generalnie poszło o mandat z fotoradaru. Zrobiła straż miejska i dali mandat 300zł + punkty. Możesz zapłacić, a może utargować kilka zł i odjęcie punktów (nawet jeśli wyraźnie widać), bo jeśli zapłacisz straży miejskiej, to kasa leci do kasy miasta.
                                    Możesz im też powiedzieć, że jeśli nie lubią kompromisów, to wtedy niech prześlą sprawę na policję, bądź do sądu. Niestety dla nich (dla straży) to jest stracona kasa, bo jeśli policja bądź sąd osądzi, że jednak musisz zapłacić i nakażą zapłatę, to owszem płacisz (kasa się nie zmienia), ale gotówka wpływa na konto Państwa, a nie gminy :-) więc straż miejska traci cenne pieniążki a zależy im na nich, bo fotoradary są wynajmowane i trzeba za nie zapłacić.

Generalnie ja tylko poprosiłem o zmniejszenie mandatu i.... dało się :-) Nawet jeśli sprawa zakończy się w sądzie, to koszty są minimalne.
                                    Tak samo jak mój kolega nigdy nie płaci za mandaty z fotoradaru - zawsze po paru miesiącach przychodzi pismo do pracodawcy, że mają mu ściągnąć z wypłaty (+18zł kosztów :-) ). A jest jeszcze jedna pozytywna sprawa związana z płaceniem mandatu w odroczonym terminie. Zapłacenie mandatu to przyznanie się do wykroczenia. Do czasu gdy nie przyznasz się do winy (nie zapłacisz) na Twoje konto nie wpływają punkty :-) To może być przydatna informacja, jeśli na dniach mają Ci się przedawnić, a uzyskane aktualnie punkty miałyby wpłynąć na utratę prawka ;-)

Ponieważ tę informację mam z pierwszej ręki (od policjanta, który wypisywał mojemu kumplowi mandat), a było to ze 3-4 lata temu, to będę wdzięczny za wyprostowanie mojej wypowiedzi jeśli się mylę (np. dlatego, ze się przepisy zmieniły). Generalnie jeśli dostanę jakiś kolejny mandat, to na pewno będę informował jak to faktycznie wygląda.

A swoją drogą - jeśli dostaniecie mandat, to poczekajcie ze dwa tygodnie i niech się ktoś wybierze na komendę i poprosi o informację na temat aktualnego stanu punktów - jeśli po dwóch tygodniach od wypisania stan się nie zmieni, to znaczy, że informacja jest potwierdzona - ja niestety jeżdżę jak p**da, więc raczej średnio będę miał okazję na mandat :-)
                                    Pozdrawiam,
                                    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

A jak auto jest zarejestrowane na REGON, a nie na PESEL to co wtedy ??

Firmy nie maja obowiazku prowadzic ewidencji prowadzenia samochodu.

Potrzepalo ich juz calkowicie
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• vince123
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 923

Zamieszczone przez RALF
                                        ale mnie zawsze uczyli że prawo nie działa wstecz
                                        sa tez wyjatki :wink:
                                        rebus sic stantibus
                                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                        nadkole nowe LP
                                        kontakt PW

Komentarz

• winni77
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2183
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida, myślę, że czas pomyśleć o wprowadzeniu ewidencji użytkowania auta, żeby uniknąć w przyszłości takich sytuacji :idea:, ale to już pewnie wiesz.
                                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• Ayu
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4154

Zamieszczone przez kropeck
                                            Zapłacenie mandatu to przyznanie się do wykroczenia. Do czasu gdy nie przyznasz się do winy (nie zapłacisz) na Twoje konto nie wpływają punkty :-)
                                            oj chyba nie jest tak do końca, wiem, ze TV kłamie ale w TV mówili, że punkty a płacenie to co innego. Terminy się nie łącza. Punkty policmajster wpisuje do systemu szybciej niż zapłacisz mandat chociaż nie zawsze.

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez winni77
                                              piramida, myślę, że czas pomyśleć o wprowadzeniu ewidencji użytkowania auta, żeby uniknąć w przyszłości takich sytuacji :idea:, ale to już pewnie wiesz.
                                              akurat tym autem jezdzi tylko i wyłącznie moj teściu a mandacik wezmie na klatę inny pracownik co mało autem jezdzi

Komentarz

Pracuję...